ΒΙΑΣΜΟΣ

Ο βιασμός είναι μία από τις πιό αποκρουστικές μορφές βίας, η οποία δυστυχώς παίρνει ολοένα και πιό αυξητικές διαστάσεις, το μέγεθος των οποίων – ειδικά στην χώρα μας – δεν είναι γνωστό, αφού λίγα από τα θύματα καταγγέλλουν τα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές. Όπως συμβαίνει και με τις άλλες μορφές βίας η καλύτερη μορφή αυτοάμυνας  είναι η γνώση και φυσικά η πρόληψη η οποία έχει να κάνει με την κοινή λογική. Ας δούμε μερικά στατιστικά στοιχεία από την ελλάδα και τις Η.Π.Α. για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης του.

Α. ΕΛΛΑΔΑ

  • Κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα πάνω από 4.500 βιασμοί.
  • από αυτούς καταγγέλλονται στην αστυνομία οι 270 (6%)
  • οι 183 καταλήγουν σε σύλληψη, οι 47 στο ακροατήριο, οι 20 σε καταδικαστική απόφαση και τελικά σε λιγώτερους από 10 επιβάλλεται ποινή άνω των 5 χρόνων.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε γιατί ο βιασμός θεωρείται από τους εγκληματολόγους ως το “αθέατο” και το ασφαλέστερο έγκλημα, κάτι που φυσικά ενθαρρύνει τους επίδοξους δράστες στην άσκηση της αποτρόπαιας αυτής πράξης. (πηγή: μελέτη του εγκληματολόγου Αγγελου Τσιγκρή “Χωρίς συναίνεση. Εγκληματολογική και νομολογιακή προσέγγιση του βιασμού στην Ελλάδα”, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα.)

Β. Η.Π.Α.

Οι ηλικίες 12-34χρ.είναι οι ηλικίες υψηλού ρίσκου
Οι ηλικίες 12-19χρ,έχουν 4φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν σεξουαλική επίθεση.
Το 93% των θυμάτων σε εφηβική ηλικία ήξεραν τους δράστες της σεξουαλικής επίθεσης.
Το 34% των δραστών ήταν μέλη της οικογένειας
Το 59% ήταν γνωστοί
Μόνο το 7% ήταν άγνωστοι
Το 57% των βιασμών γίνονται κατά την διάρκεια ραντεβού.
Το 55% των γυναικών που βιάστηκαν είχαν κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

το 97% των βιαστών παραμένουν ατιμώρητοι!

Άρα λοιπόν αποδεικνύεται ότι ο αφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης του βιασμού είναι η πρόληψη και η σωστή εκπαίδευση των γυναικών από την μικρή τους ηλικία κάτι βέβαια που έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση όλων μας. Σε επόμενη δημοσίευση μας θα αναφερθούμε στους τρόπους πρόληψης και αποτροπής των βιασμών, καθώς βέβαια και στην αντιμετώπιση τους μέσα από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες.

Τάσος Λουφαρδάκης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply