Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

23

Για την φιλοσοφία του Ταεκβοντό θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά βιβλία και να γίνουν πολλές συζητήσεις. Σ’αυτό το site θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια απλή αναφορά, προκειμένου να μπορέσει ο επισκέπτης να καταλάβει ότι η ενασχόληση με μία τέτοια τέχνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απλή εκμάθηση μερικών τεχνικών μάχης, και έχει να κάνει με την ταυτόχρονη εκγύμναση σώματος –μυαλού –πνεύματος.

 

 

είναι σοφία να γνωρίζεις του άλλους
Και φώτιση το να γνωρίζεις
Τον εαυτό σου.
Ο κυρίαρχος των ανθρώπων είναι ισχυρός
Αλλά ο κύριος του εαυτού του
Είναι πανίσχυρος»    Λάο Τσου

Σύμφωνα με τον ορισμό που διαβάζουμε στο site filosofia.gr η επιστήμη της φιλοσοφίας ασχολείται – σε γενικές γραμμές – με το αν ο άνθρωπος θα πρέπει να  ενεργεί με ορισμένους τρόπους και κανόνες, αν θα πρέπει να έχει μία ορισμένη αντίληψη για το καλό, το κακό, το ωραίο, την ποιότητα και την προέλευση των γνώσεών του, αν θα πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς, να μαθαίνει συνέχεια, να ρωτά, να αμφισβητεί κ.ά.
Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι αν ασχολείται το Ταεκβοντό με όλα αυτά τα ζητήματα ή αν ο μοναδικός σκοπός της ύπαρξης του είναι η μετάδοση γνώσεων γύρω από ένα συγκεκριμένο στυλ μάχης.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολεμικές τέχνες της Άπω Ανατολής έχουν παίξει και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή των λαών της συγκεκριμένης περιοχής και γι αυτό αντιμετωπίζονται από αυτούς με την ανάλογη σοβαρότητα. Είναι φανερό ότι το Ταεκβοντό (όπως και οι άλλες πολεμικές τέχνες) δεν θα  είχε επιβιώσει δια μέσου των αιώνων και δεν θα είχε αποκτήσει αυτήν την δημοτικότητα και την αποδοχή που απολαμβάνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αν η διδασκαλία του δεν ήταν εμποτισμένη με πανανθρώπινες αξίες και διδαχές, οι οποίες είναι διαχρονικές και κάνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων καλύτερη.
Ας δούμε όμως μερικές από τις βασικές αρχές που διέπουν την φιλοσοφία του Ταεκβοντό:
Η ανθρώπινη υπόσταση αποτελείται από 3 στοιχεία το σώμα, το μυαλό, και το πνεύμα. Για να μπορεί ο άνθρωπος να λειτουργεί σωστά θα πρέπει αυτά τα 3 στοιχεία να συνεργάζονται μεταξύ τους  σαν να είναι ένα. Η προπόνηση στο Ταεκβοντό έχει σαν στόχο την αρμονική λειτουργία σώματος –μυαλού – πνεύματος, χωρίς την οποία η πρόοδος του ασκουμένου είναι αδύνατη, όχι μόνο στο ίδιο το Ταεκβοντό, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας του (σχολείο σπουδές, εργασία, ανθρώπινες σχέσεις κ.ά.)
Ας δούμε όμως πως τα 3 στοιχεία σώμα –μυαλό- πνεύμα πρέπει να λειτουργούν κατά την διάρκεια της προπόνησης στο Ταεκβοντό  και πως βελτιώνονται μέσω αυτής.
Η βελτίωση του σώματος επιτυγχάνεται μέσω της συνεχούς εξάσκησης στις τεχνικές του Ταεκβοντό και στις ασκήσεις ευλυγισίας, αντοχής, και ενδυνάμωσης που περιλαμβάνονται στις προπονήσεις. Όμως για να μπορέσει κάποιος να  αποδώσει τα μέγιστα την ώρα της προπόνησης θα πρέπει το μυαλό να είναι συγκεντρωμένο και πειθαρχημένο . Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συστηματικής προπόνησης στο Ταεκβοντό, οι τεχνικές του οποίου λόγω της πολυπλοκότητας τους « αναγκάζουν» τον εγκέφαλο του ασκουμένου να λειτουργήσει με τον τρόπο που προαναφέραμε. Όμως ένα «δυνατό» μυαλό για να μπορέσει να εκφραστεί χρειάζεται ένα επίσης δυνατό και λειτουργικό σώμα και αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται μόνο όταν τα 2 αυτά στοιχεία είναι εξ΄ ίσου ανεπτυγμένα .
Φυσικά η προπόνηση στο Ταεκβοντό απαιτεί από τον ασκούμενο αφοσίωση, συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, αλλά και αποφασιστικότητα, ώστε να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες και να αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι τυχόν προκλήσεις. Στοιχεία όπως η επιμονή, το θάρρος, η αποφασιστικότητα,  η παρόρμηση για συνεχή βελτίωση κ.ά. προέρχονται από το πνεύμα.  Όπως ένα αδύναμο πνεύμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σωματικές αλλά και τις διανοητικές επιδόσεις κάποιου, έτσι ακριβώς και η κακή φυσική κατάσταση του σώματος μειώνει τις πνευματικές του δυνάμεις.
Αυτό φαίνεται καθαρά όταν κατά την διάρκεια του αγώνα ένας αθλητής κουραστεί. Τότε χάνει την αυτοπεποίθηση του, αρχίζει να φοβάται, και η θέληση για νίκη χάνεται. Σκοπός λοιπόν της άσκησης στο Ταεκβοντό είναι  ο ασκούμενος μέσω της σωματικής εκγύμνασης να ενδυναμώσει το πνεύμα του και τις διανοητικές του λειτουργίες. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που γράφεται το  TAEKWON-DO:
ΤΑΕ= τεχνικές με τα πόδια, ΚWΟΝ= τεχνικές με τα χέρια και ΝΤΟ= τέχνη, τρόπος, πνεύμα , φιλοσοφία.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η σωματική εξάσκηση βρίσκεται στην αρχή (ΤΑΕΚWΟΝ) και το DO στο τέλος σαν να είναι κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο.
Με άλλα λόγια ο μαθητής πρέπει πρώτα να περάσει μέσα από την επίπονη σωματική άσκηση, να αποκτήσει καλή υγεία, να τελειοποιήσει την τεχνική του, να οξύνει τις διανοητικές του λειτουργίες και τέλος να φτάσει στο DO, δηλ. στην πνευματική ωρίμανση, στην αυτοκυριαρχία ,την αυτοπειθαρχία, την αυτογνωσία.
Επομένως το TAEKWON, δηλ. σωματική άσκηση και η γνώση της τεχνικής δεν είναι ο σκοπός αλλά το μέσον μέσω του οποίου θα φτάσει κάποιος στο DO που είναι η ουσία και το νόημα της τέχνης αυτής.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η σωματική και η πνευματική εξάσκηση πρέπει να  συμβαδίζουν με απόλυτη αρμονία στο Ταεκβοντό αφού όπως είδαμε πιο πάνω είναι αλληλοεξαρτώμενες και η μία επηρεάζει την άλλη.
Βασικός στόχος της εξάσκησης στο Ταεκβοντό λοιπόν πρέπει να είναι η ισορροπημένη καλλιέργεια σώματος –μυαλού και πνεύματος με σκοπό την δημιουργία υγιών  ατόμων «οπλισμένων» ηθικά, με διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες, τα οποία θα βοηθήσουν στην δημιουργία μιας ευτυχέστερης, δικαιότερης, πιο ειρηνικής και ανθρώπινης κοινωνίας.
Εδώ θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε τις ομοιότητες που έχει η φιλοσοφία του Ταεκβοντό με αυτήν της Αρχαίας Ελλάδας σχετικά με την σωματική άσκηση:

«…όταν κάποιος είναι φίλος του αθλητισμού και των μόχθων και γενικά επιδίδεται με ζήλο στις σωματικές ασκήσεις, αλλά δεν είναι καθόλου φιλομαθής, δεν αγαπάει τις συζητήσεις και την έρευνα γενικά, τότε είναι χωλός. Χωλός είναι επίσης και εκείνος που στρέφει την φιλοπονία του μονοπλεύρως στα αντίθετα.»
ΠΛΑΤΩΝ

«Όσοι ασκούν τα σώματά τους και παραμελούν την ψυχή τους, παραμελούν εκείνο το μέρος που πρόκειται να «άρξει» και δείχνουν μεγάλη φροντίδα για το μέρος που πρόκειται να «άρχεται».

«Η σωματική άσκηση συντελεί εις την απόκτηση της αρετής.»
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

«Αν οι αθλητές δεν μεταφέρουν τις προσπάθειες τους και στην άσκηση του νου μοχθούν ανώφελα και άσκοπα.»
ΔΙΟΓΕΝΗΣ

« Νους υγιής εν σώματι υγιεί»  αρχαίο ρητό

έρευνα αποδεικνύει το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» εφημερίδα « το βήμα»

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010  [ 11:41 ]
Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες που υποστήριζαν ότι «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Οι μαθητές και φοιτητές που ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση, δεν βελτιώνουν μόνο την φυσική υγεία τους, αλλά και τη νοητική, καθώς τείνουν να παίρνουν καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις σε σχέση με τους αγύμναστους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες) υπό τον δρα Γουίλιαμ ΜακΚάρθι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής «The Journal of Pediatrics», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Οι ερευνητές κάλεσαν γονείς και καθηγητές να λάβουν υπόψη τους τη θετική επίδραση της φυσικής άσκησης στις σχολικές επιδόσεις των μαθητών. Όπως είπαν, «για άριστη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι καλό ο μαθητής να κάνει αεροβική άσκηση και να έχει υγιή σωματότυπο».
Οι αμερικανοί επιστήμονες σύγκριναν στοιχεία για τη σωματική κατάσταση και το βάρος χιλιάδων μαθητών σε σχέση με τις επιδόσεις τους σε διαγωνίσματα μαθηματικών και γλώσσας. Διαπίστωσαν ότι όσοι μαθητές είχαν ανώτερη φυσική κατάσταση και κανονικό βάρος, πέτυχαν βαθμούς πάνω από το μέσο όρο. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ. Οι ερευνητές φρόντισαν να απομονώσουν άλλους παράγοντες, όπως το εισόδημα των γονιών, το φύλο, την εθνικότητα κ.α.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και οι μελλοντικές μελέτες (που, όπως είπαν, είναι ανάγκη να γίνουν) επιβεβαιώσουν τη συσχέτιση ανάμεσα στη φυσική και τη νοητική υγεία, τότε το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να επενδύσει σοβαρά στην αναβάθμιση της σωματικής εκπαίδευσης των μαθητών, ώστε, πέρα από την υγεία, να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:
http://www.jpeds.com/article/S0022-3476(09)01148-2/abstr

Υγεία
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Τετάρτη 9 Απριλίου 2003 14:14  [Σχόλια: 1, Hits: 18]

Τη ρήση αυτή που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η σωματική άσκηση διατηρεί ακμαίες τις πνευματικές ικανότητες των ηλικιωμένων.
Το επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society δημοσίευσε μία επιστημονική μελέτη που αναφέρει ότι η σωματική άσκηση βοηθά την καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και τη λειτουργία της καρδιάς, παράγοντες που ενισχύουν την καλύτερη λειτουργία του νου.
Οι επιστήμονες υπέβαλαν 349 άνδρες, ηλικίας άνω των 55 ετών, σε δοκιμασίες εκτίμησης της λειτουργίας του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κάνουν στατικό ποδήλατο και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να θυμηθούν μια σειρά από λέξεις και φράσεις.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που ήταν περισσότερο γυμνασμένοι εμφάνιζαν μικρότερη νοητική δυσλειτουργία, αφού παρουσίασαν τα ίδια αποτελέσματα στις δοκιμασίες τόσο στο αρχικό, όσο και στο τελικό στάδιο της έρευνας.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της σωματικής άσκησης όσον αφορά τις πνευματικές ικανότητες είναι πολλά. Κυρίως, αποδίδονται στην καλή καρδιακή λειτουργία που οξυγονώνει σωστά τον εγκέφαλο. Η απροβλημάτιστη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες τόσο σε υγιή άτομα, όσο και στους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Περιοδικό FOCUS (Ελληνική έκδοση)

 

Όταν τα σώματα γίνονται μαλθακά και οι ψυχές χάνουν την δύναμή τους . (Σωκράτης) .

Ο σοφός τη γυμναστική δεν την απορρίπτει γιατί θέλει το σώμα του ανθεκτικό.(Ζήνων ο Στωικός ).

ΨΥΧΗΣ ΓΑΡ ΟΡΓΑΝΟΝ ΤΟ ΣΩΜΑ . (Πλούταρχος από Βοιωτία , περ. 45 – 120 μ.χ.) Δηλαδή κομμάτι της ψυχής είναι το σώμα.

29Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μία μικρή εισαγωγή στο θέμα « φιλοσοφία του Ταεκβοντό» το οποίο είναι ανεξάντλητο. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι είναι ιερό καθήκον των Δασκάλων όλων των πολεμικών τεχνών  να διδάσκουν στους μαθητές τους έστω και κάποια βασικά στοιχεία αυτής της φιλοσοφίας προκειμένου να διαφυλάξουν τους ίδιους αλλά και την τέχνη από την κακή χρήση της.
Αγαπητέ-ή επισκέπτη-τρια, μέσα από αυτό το site και την ιστοσελίδα «Άρθρα» θα προσπαθήσω να δημοσιεύσω διάφορα κείμενα τα οποία  θα σε βηθήσουν να καταλάβεις ότι η εξάσκηση στο Ταεκβοντό είναι κάτι παραπάνω από μερικές γροθιές και  κλωτσιές, συμμετοχή σε αγώνες, μετάλλια ,επιδείξεις, ζώνες,  ΝΤΑΝ* και «ΜΑΣΤΕΡΙΛΙΚΙΑ.*»

 

Leave us a Comment