ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BRAZILIANJIU-JITSU (BJJ)

 

Για να μπορέσεις αγαπητέ φίλε να  κατανοήσεις τι είναι το bjj, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πολεμικών τεχνών που χρησιμοποιούν κυρίως χτυπήματα (striking arts), και αυτών που χρησιμοποιούν κυρίως λαβές και ρίψεις (grappling arts). Οι πρώτες (striking arts), για να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο χρησιμοποιούν κυρίως γροθιές και λακτίσματα, ενώ οι δεύτερες (grappling arts), ρίψεις, takedowns, εξαρθρώσεις , πνιγμούς κλπ. Το Ταενβοντό, το Καράτε, το Κούνγκ-Φού, το Μούι-Τάι, το κίκ μπόξινγκ κ.α. ανήκουν στην κατηγορία των τεχνών που ειδικεύονται στην χρήση χτυπημάτων, ενώ το bjj, το τζούντο, η ελληνορωμαϊκή πάλη, το σάμπο κ.α. ανήκουν στις «παλαιστικές» τέχνες (grappling arts).
Οι τέχνες που χρησιμοποιούν χτυπήματα είναι πιο αποτελεσματικές από μεσαία και μακρινή απόσταση και πριν ο επιτιθέμενος  πιάσει τον αμυνόμενο ή τον ρίξει κάτω.(Να σημειωθεί εδώ ότι η πλειοψηφία των συμπλοκών καταλήγει στην μάχη σώμα με σώμα στο έδαφος.). Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα γι αυτόν που ξέρει μόνο να δίνει χτυπήματα όταν δεχτεί μία απροειδοποίητη επίθεση π.χ. αγκάλιασμα «αρκούδας» ή λαβή πνιγμού από πίσω. Αντίθετα οι παλαιστικές τέχνες είναι σχεδιασμένες για μάχη σώμα με σώμα, ακόμη και αν αυτή καταλήξει στο έδαφος. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το bjj να ξεχωρίζει από τις άλλες παλαιστικές τέχνες;
Το bjj σχεδιάσθηκε ευθύς εξ αρχής σαν ένα σύστημα αυτοάμυνας στην Ιαπωνία. Όταν αργότερα πέρασε στην Βραζιλία, (για να δεις αναλυτικά την ιστορία του bjj πάτησε εδώ) στην οποία η εγκληματικότητα ήταν (και είναι) σε υψηλό επίπεδο, το bjj υπέστη από την οικογένεια Gracie αρκετές αλλαγές ώστε να γίνει ακόμη πιο ρεαλιστικό και πρακτικό σε συνθήκες streetfighting και αυτοάμυνας. Γενικότερα θα λέγαμε ότι η εξέλιξη του bjj σαν τέχνη μάχης και αυτοάμυνας έγινε μέσα από πραγματικές συμπλοκές στο δρόμο, και από την συμμετοχή των αθλητών του σε αγώνες χωρίς όρους (valetudo)  εναντίον αθλητών άλλων πολεμικών τεχνών, οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον νικηφόρες.
Αντίθετα οι άλλες παλαιστικές τέχνες εξελίχθηκαν πιο πολύ σαν αθλήματα και μοιραία έχασαν την επαφή τους με την πραγματική μάχη και την αυτοάμυνα.
Το bjj αν και τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη της αθλητικής του υπόστασης με διοργανώσεις Παγκοσμίων Ευρωπαϊκών και πολλών διεθνών τουρνουά με χιλιάδες συμμετοχών , ποτέ δεν αρνήθηκε τον πραγματικό λόγο της ύπαρξής του: την γνώση Αυτοάμυνας. Και επειδή το bjj σχεδιάστε και εξελίχθηκε από μικροκαμωμένους ανθρώπους, η διδασκαλία του περιέχει τεχνικές οι οποίες μπορούν να υποτάξουν μεγαλύτερους σε μέγεθος αντιπάλους. Στην πραγματικότητα ο μαχητής του bjj μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς όλων των ειδών τις επιθέσεις ακόμη και αν προέρχονται από κάποιον ο οποίος είναι γνώστης κάποιας άλλης πολεμικής τέχνης.
Η ειδικότητα όμως του  bjj είναι η μεταφορά της μάχης στο έδαφος και το τελείωμα της εκεί , όπου όλες οι υπόλοιπες πολεμικές τέχνες μειονεκτούν.
Στο « οπλοστάσιο» του bjj υπάρχουν ρίψεις, takedowns, λαβές πνιγμών, εξαρθρώσεις, και μόνο τα κτυπήματα εκείνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές συνθήκες μάχης.
Όλα αυτά κάνουν το bjj την ιδανική πολεμική  τέχνη για όποιον επιθυμεί να συνδυάσει την σωματική άσκηση με την εκμάθηση αυτοάμυνας και γιατί όχι και με τον πρωταθλητισμό.

                          
Αν θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο Xande RIBEIRO πατήστε εδώ

 

Leave us a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked (Required)