ΕΙΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ;

Στον Αθλητικό Σύλλογο μαχητικών τεχνών Ηρακλείου η Λάβρυς, πιστεύουμε ότι τα σημερινά παιδιά προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής  χρειάζονται πολλά παραπάνω από μία απλή ακαδημαϊκή μόρφωση (σχολείο, πανεπιστήμιο, ξένες γλώσσες κ.λπ.) Το παιδικό πρόγραμμα Brazilian jiu jitsu (bjj) που εφαρμόζουμε είναι η ιδανική ενασχόληση για το παιδί σας γιατί:

  1. Μαθαίνουν αυτοάμυνα
  • Τα παιδιά μαθαίνουν ακίνδυνες τεχνικές που ταιριάζουν στην ηλικία τους.
  • Είναι ακίνδυνο γιατί τα παιδιά δεν μαθαίνουν να χρησιμοποιούν χτυπήματα ,αλλά θέσεις ελέγχου και λαβές ακινητοποίησης.

Με άλλα λόγια δεν ενθαρρύνουμε την χρήση βίας αλλά τον έλεγχο της.

 

  • Μαθαίνουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο ελέγχουν τον επιτιθέμενο χωρίς να τον τραυματίσουν.
  • Το bjj είναι σχεδιασμένο από μικρόσωμους ανθρώπους έτσι ώστε ο πιο αδύναμος να επικρατεί ενάντια στον πιο δυνατό. Ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο γιατί στηρίζεται στην τεχνική και την τακτική( μόχλευση, ισορροπία, σωστή τοποθέτηση σώματος, χρησιμοποίηση της δύναμης του αντιπάλου εναντίον του κ..α) και όχι στην δύναμη .

  • Είναι η μοναδική πολεμική τέχνη η οποία θα μάθει τα παιδιά να μάχονται  αποτελεσματικά και στο έδαφος όπου και καταλήγει η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων.
  • Είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του bullying. Στο πρόγραμμα μας έχουμε ενσωματώσει τακτικές πρόληψης, αποφυγής και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

Είναι αποδεδειγμένο ότι μέσω της εκμάθησης της αυτοάμυνας αυξάνεται κατακόρυφα η Αυτοπεποίθηση.  Σύμφωνα με νέες έρευνες τα παιδιά που ασχολούνται με πολεμικές τέχνες όπως το Brazilian jiu jitsu , εκφοβίζουν λιγότερο, θυματοποιούνται λιγότερο και βοηθούν περισσότερο τα θύματα του bullying απ’ ότι οι άλλοι συνομήλικοι τους.           

  1. Διδάσκονται ηθικές αξίες:

 

 

Αποσυβολίζοντας το σήμα που χρησιμοποιεί η SIX BLADES JIU JITSU ASSOCIATION βλέπουμε ότι αυτό  απαρτίζεται από ένα τροχό με έξι λεπίδες – ακτίνες .Ο τροχός αυτός είναι ο τροχός της ζωής ο οποίος για να κυλήσει ομαλά χρειάζεται ισορροπία. Η ισορροπία επιτυγχάνεται όταν ο τροχός στηρίζεται εξίσου και από τις έξι λεπίδες- ακτίνες, κάθε μία  από τις οποίες εμπεριέχει μία αξία:

  1. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ :είναι το πρωταρχικό κύτταρο της κοινωνίας και η βάση για την σωστή λειτουργία της. Από εκεί θα πάρουμε τα πιο σημαντικά εφόδια για να σταθούμε στα πόδια μας και να κοινωνικοποιηθούμε ομαλά.: Αγάπη, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση , σεβασμό, αλληλεγγύη, ασφάλεια, ηθική και υλική στήριξη .Οι αθλητές του SIX BLADES JIU JITSU γίνονται μέλη μιας δεύτερης οικογένειας η οποία τους ενδυναμώνει ψυχικά και σωματικά, τους διαπαιδαγωγεί, και τους κοινωνικοποιεί προετοιμάζοντας τους για να γίνουν πρωταθλητές στο στίβο της ζωής. 
  2. ΑΦΟΣΙΩΣΗ: Τα παιδιά μαθαίνουν ότι για να επιτύχουν σε ότι κάνουν πρέπει να είναι αφοσιωμένα σε αυτό και να δίνουν πάντα τον καλύτερο εαυτό τους .Επίσης μαθαίνουν ότι δεν πρέπει ποτέ να προδίδουν αυτούς οι οποίοι τα βοηθούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι : γονείς, φίλους, δασκάλους, συνεργάτες κτλ.
  3. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ο πειθαρχημένος άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος θέτει στόχους και τους κατακτά με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Δεν τα παρατάει ποτέ , ξεπερνά τις αποτυχίες και μαθαίνει από αυτές κάνοντας αυτό που πρέπει και όχι αυτό που θέλει .Είναι αδύνατο να προχωρήσει κάποιος και να εξελιχθεί στο JIU JITSU χωρίς πειθαρχία και ισχυρή θέληση. Η προπόνηση σε αυτό χτίζει ισχυρούς χαρακτήρες που διακατέχονται από αυτοπειθαρχία, επιμονή και θέληση όχι μόνο μέσα στο γυμναστήριο αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής.
  4. ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ: Η θετική σκέψη – στάση ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία .Όπως έλεγε και ο θεμελιωτής της τέχνης μας, ο Helio Gracie, «στο Brazilian jiu jitsu δεν υπάρχει νίκη ή ήττα υπάρχει μόνο η γνώση»..Ακόμη και όταν ο αθλητής ηττάται αν αντιμετωπίσει με θετική στάση την ήττα του και μάθει από τα λάθη του τότε θα βγει κερδισμένος..
  5. ΣΕΒΑΣΜΟΣ: Η  απόδοση σεβασμού σε αυτούς που το αξίζουν χαρακτηρίζει ανθρώπους με ευγένεια και ήθος. Οι μαθητές του jiu jitsu μαθαίνουν να σέβονται πρόσωπα, θεσμούς και αξίες, ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό τους: άσκηση, σωστή διατροφή, καλλιέργεια σώματος και πνεύματος και γενικότερα η εφαρμογή ενός σωστού τρόπου ζωής, ενισχύουν τον αυτοσεβασμό του μαθητή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σέβεται και τους συνανθρώπους του.  
  6. ΤΙΜΗ: Η τιμή (εντιμότητα, αξιοπρέπεια, ηθικές αρχές) για έναν μαχητή του JIU JITSU αντιπροσωπεύει τον ίδιο του τον εαυτό. Τηρεί τον λόγο του, υπερασπίζεται το δίκαιο, και βοηθάει αυτούς που το έχουν ανάγκη. Δεν χρησιμοποιεί την τέχνη του jiu jitsu για να αυτοπροβληθεί, αλλά μόνο  για να εξελιχθεί σαν προσωπικότητα και για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε καταστάσεις έσχατης ανάγκης (αυτοάμυνα).
    Βλέπουμε λοιπόν ότι πέρα από την σωματική εξάσκηση και την εκμάθηση της τεχνικής, ο σκοπός της άσκησης στο B.J.J είναι η δημιουργία ενάρετων πολιτών, οι οποίοι θα πολεμήσουν για ένα καλύτερο αύριο

 

Γ.       Γυμνάζουν το σώμα, καλλιεργούν το πνεύμα:

  • Αποκτούν ένα υγιές και δυνατό σώμα
  • Μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να τους υλοποιούν μέσω της κατάκτησης των βαθμών της ιεραρχίας (ζώνες) και της συμμετοχής σε αγώνες.
  • Αποκτούν συγκέντρωση, επιμονή, υπομονή και αυτοέλεγχο.
  • Μαθαίνουν να νικούν τους φόβους τους

Δ.           Ψυχαγωγούνται:

  • Η προπόνηση είναι διασκεδαστική και τους δίνει ευκαιρίες για νέες προκλήσεις και επιβράβευση.
  • Τα παιδιά ενθαρρύνονται να κάνουν το καλύτερο που μπορούν , χωρίς κριτική και χωρίς συγκρίσεις με τους άλλους.
  • Κάνουν νέους φίλους και μαθαίνουν να συνεργάζονται μαζί τους.
  • Εκτονώνονται από την πίεση του σχολείου και ανανεώνονται ψυχικά και πνευματικά από την κούραση του διαβάσματος.

Ε.           Υψηλά  στάνταρτ

Το παιδικό μας πρόγραμμα ακολουθεί υψηλά στάνταρτ προπονητικής και διαπαιδαγώγησης , ενώ εφαρμόζουμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας  όπως αυτοί ορίζονται από την παγκοσμίου φήμης Οργάνωση SIX BLADES JIU JITSU ASSOCIATION με την οποία συνεργαζόμαστε.

Δάσκαλος του Συλλόγου μας είναι ο κος Τάσος Λουφαρδάκης , ένας από τους πιο έμπειρους προπονητές στον χώρο των πολεμικών τεχνών στην Κρήτη.

 

 

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.