BRAZILIAN JIU JITSU: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Το Βραζιλίανικο ζίου ζίτσου τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τέτοια άνθηση ώστε δικαίως να θεωρείται ω ς η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη πολεμική τέχνη στον κόσμο. Παρότι έγινε γνωστό μέσα από  αγώνες χωρίς όρους  σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι το χαρακτηρίζουν σαν μία τέχνη η οποία δεν έχει  δομημένη ύλη, έχει αναπτυχθεί άναρχα, και η διδασκαλία της  αποτελείται στην συντριπτική της πλειοψηφία από τεχνικές μάχης εδάφους. . Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε δικαίως θα μπορούσε κανείς να πει ότι το bjj είναι μία τέχνη η οποία δεν είναι ολοκληρωμένη και ότι οι αθλητές της έχουν πολύ περιορισμένη αντίληψη του «μάχεσθαι». Για να δούμε αν κάτι τέτοιο ισχύει ας εξετάσουμε ποια είναι  τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία  χαρακτηρίζουν μία τέχνη σαν ολοκληρωμένη:

  1. Η ύπαρξη δομημένης ύλης η ποία να καλύπτει όλα τα επίπεδα των ασκουμένων: αρχαρίων και προχωρημένων
  2. Να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της διδακτικής ύλης ανάλογα με την ηλικία των αθλητών (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες)
  3. Η διδασκαλία της να εμπεριέχει τόσο αγωνιστικές τεχνικές (αγωνιστικός αθλητισμός), όσο και τεχνικές ρεαλιστικής αυτοάμυνας.
  4. Η ύπαρξη τεχνικών οι οποίες να καλύπτουν τις δύο βασικές ζώνες μάχης (όρθια μάχη και μάχη εδάφους).
  5. Η ποικιλία των τεχνικών της τέχνης αλλά και ο βαθμός δυσκολίας τους να είναι τέτοιος έτσι ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με αυτήν άνθρωποι όλων των ηλικιών και ικανοτήτων.
  6. Η αποτελεσματικότητα των τεχνικών που διδάσκονται  πρέπει να είναι αποδεδειγμένη και συνεχώς δοκιμαζόμενη. Μία πολεμική τέχνη δεν είναι ένας «νεκρός» οργανισμός, αλλά πρέπει συνεχώς να αλλάζει και να εκσυγχρονίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες.
  7. Η διδασκαλία πρέπει να στοχεύει στην ισορροπημένη ανάπτυξη σώματος και πνεύματος και να διασφαλίζει την σωματική και ψυχική υγεία των ασκουμένων. Μία πολεμική τέχνη δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη αν η προπόνηση δεν γίνεται μέσα στα πλαίσια αυστηρών ηθικών κανόνων και φιλοσοφικών διδαχών οι οποίες – εκτός των άλλων – θα την διασφαλίζουν από την κακή χρήση της.

Το Βραζιλίανικο ζίου ζίτσου (bjj) έλκει την καταγωγή του από την Γιαπωνέζικη τέχνη του ζίου ζίτσου (jujutsu) και την μοντέρνα εξέλιξη του, το Κόντοκαν Τζούντο, έχοντας όμως δεχτεί επιρροές και από άλλες μαχητικές τέχνες όπως το Σάμπο, η Ελληνορωμαϊκή πάλη κ.α. ενώ οι τεχνικές του διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο εφαρμογής τους, τις τεχνικές όρθιας μάχης (χτυπήματα, ανατροπές, ρίψεις, πτώσεις) και τις τεχνικές εδάφους (ακινητοποιήσεις, κλειδώματα, πνιγμοί, εξαρθρώσεις). Σήμερα το bjj διδάσκεται τόσο σαν πολεμική τέχνη (αυτοάμυνα) όσο και σαν άθλημα με κανόνες (sport jiujitsu) ενώ η γνώση των τεχνικών του θεωρείται απαραίτητη για όποιον θέλει να αγωνιστεί σε αγώνες Μικτών Πολεμικών Τεχνών (ΜΜΑ). Η αποτελεσματικότητα του έχει αποδειχτεί περίτρανα τόσο σε μάχες χωρίς όρους εναντίον μαχητών άλλων πολεμικών τεχνών όσο και σαν αυτοάμυνα .

Το μέγεθος της διδακτικής του ύλης είναι κυριολεκτικά τεράστιο και οι τεχνικές που την απαρτίζουν  καθώς και η μεθοδολογία της προπόνησης συνεχίζουν να εξελίσσονται για να καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για καλή φυσική κατάσταση, ψυχική και πνευματική ευεξία και αυτοάμυνα. Μέσα από την τεράστια γκάμα των τεχνικών του μπορεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος άσχετα από ηλικία, φύλο και σωματικές ικανότητες να βρει αυτές που ταιριάζουν στον σωματότυπό και τις ανάγκες του και να ασχοληθεί μαζί του είτε απλά κάνοντας το χόμπι του, είτε λαμβάνοντας μέρος σε διάφορα τουρνουά.( το bjj – λόγω των κανονισμών του – είναι ίσως η μοναδική πολεμική τέχνη που επιτρέπει την συμμετοχή σε αγώνες αθλητών που βρίσκονται σε μεγάλες ηλικίες).

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι κατηγορούν το bjj πως έχει αναπτυχθεί άναρχα και ότι η διδακτική του ύλη δεν είναι δομημένη σε σχέση με το επίπεδο ή την ηλικία των αθλητών. Αυτό μπορεί να οφείλεται –εν μέρει – στην ύπαρξη πολλών οργανώσεων-ομάδων, στην πολύ απότομη άνοδο της δημοφιλίας του και στο γεγονός ότι σε πολλά γυμναστήρια δίνεται υπερβολική έμφαση στην σπορ πλευρά της τέχνης (αγωνιστικός αθλητισμός) η οποία δίνει μεγάλο βάρος στην προπόνηση τεχνικών μάχης εδάφους. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που φαίνεται σιγά-σιγά να αλλάζει αφού όλοι πλέον αρχίζουν να κατανοούν την σπουδαιότητα της όρθιας μάχης. Ταυτόχρονα όλο και περισσότερες οργανώσεις δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο κομμάτι της Αυτοάμυνας, και έχουν διαμορφώσει την ύλη τους με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ταιριάζει με τις ιδιαίτερες ανάγκες  κάθε ηλικίας και επιπέδου.

Έτσι  ο μεγάλος όγκος των αθλουμένων στο ζίου ζίτσου πλέον δεν είναι  αυτοί που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας οι οποίοι θέλουν απλά να ψυχαγωγηθούν, να γυμναστούν, να μάθουν αυτοάμυνα και να καλλιεργήσουν τις πνευματικές και ψυχικές τους ικανότητες (αυτοπεποίθηση, θάρρος, διαχείριση άγχους και πίεσης κ.α.               )

Η  Ribeiro jijujitsu association και τα αδέρφια Saulo και Xande Ribeiro έχουν κάνει μία τεράστια προσπάθεια στο θέμα της συλλογής και κατηγοριοποίησης της διδακτικής ύλης του ζίου ζίτσου η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο bjjlibrary.com και διδάσκεται από τους εκπροσώπους τους σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα η ανωτέρω οργάνωση έχει θεσπίσει ένα αυστηρό πλαίσιο ηθικών κανόνων , φιλοσοφίας και ιεραρχίας το οποίο στηρίζεται στις παραδοσιακές αρχές των Γιαπωνέζων σαμουράι : Σεβασμός, αφοσίωση, πειθαρχία ,οικογένεια, τιμή και θετική στάση. Έτσι  διασφαλίζεται τόσο η ποιότητα της προπόνησης όσο και η ίδια η τέχνη από τυχόν ανήθικους ασκούμενους.           

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες πολλές ομάδες-οργανώσεις που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και αυτό δείχνει ότι το Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου έιναι μία ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη με βαθιές ρίζες στο παρελθόν και ευοίωνο μέλλον. Από εκεί και ύστερα είναι ευθύνη του κάθε ενδιαφερόμενου να βρει μία σχολή η οποία να πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις προκειμένου να έχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από την ενασχόληση του με την όμορφη τέχνη του ζίου ζίτσου.

H Ribeiro jiu jitsu-Crete (Α.Σ. ΛΑΒΡΥΣ) είναι η μοναδική ακαδημία που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την διεθνούς φήμης οργάνωση Ribeiro jiu jitsu organization και διδάσκει το Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου σύμφωνα με τα υψηλά στάνταρτς και την επίβλεψη των παγκόσμιων πρωταθλητών Saulo και Xande Ribeiro. Επίσης ο σύλλογός μας είναι μέλος της αναγνωρισμένης από το κράτος Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου (Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ.Ζ.) η οποία με την συνεργασία της Γ.Γ.Α..επιμορφώνει και πιστοποιεί τους Έλληνες προπονητές του Βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου.

Τάσος Λουφαρδάκης

Head instructor της Ribeiro jiu jitsu-Crete

Leave us a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked (Required)