ΓΙΑΤΙ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ W.T.F.;

 

15Ως γνωστόν υπάρχουν πολλά στυλ πολεμικών τα οποία έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονα μαχητικά σπορ . Ακόμη και το ίδιο το Ταεκβοντό πριν ακόμη γίνει Ολυμπιακό σπορ είχε διαιρεθεί σε 2 Ομοσπονδίες  η μία εκ τν οποίων (I.T.F.) ακολουθεί τους δικούς της κανονισμούς και νοοτροπία, και δεν είναι Ολυμπιακό σπορ. Αντίθετα η World Taekwon-do Federation (W.T.F.) κατάφερε γρήγορα να εναρμονισθεί με τους νέους τρόπους ανάπτυξης και διδασκαλίας που απαιτούσε η οικογένεια των σύγχρονων Ολυμπιακών αθλημάτων, με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ( Δ.Ο.Ε.) και να ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των θερινών Ολυμπιακών αγώνων.
Η Δ.Ο.Ε. συμπεριέλαβε το Ταεκβοντό W.T.F. στα Ολυμπιακά αθλήματα γιατί:

  • Είναι πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο (πάνω από 190 χώρες το καλλιεργούν και πολλά εκατομμύρια αθλητών ασχολούνται με αυτό)
  • Είναι ασφαλές και εντυπωσιακό
  • Είναι πολύ καλά οργανωμένο
  • Δεν σταμάτησε να εξελίσσεται  σε αντίθεση με άλλες πολεμικές τέχνες οι οποίες παρέμειναν στάσιμες.
  • Διατήρησε ζωντανές μέσα στην διδασκαλία του όλες εκείνες τις διαχρονικές –παραδοσιακές αξίες οι οποίες το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα σύγχρονα  αθλήματα.

Επίσης με την ένταξη του Ταεκβοντό W.T.F. στο επίσημο πρόγραμμα των θερινών Ολυμπιακών αγώνων πολλές αθλητικές επιστήμες (Βιομηχανική των κινήσεων, εργοφυσιολογία, προπονησιολογία, αθλητική ψυχολογία κ.α.) άρχισαν να ασχολούνται με αυτό και να το αναλύουν σε βάθος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι τεχνικές του, ενώ νέες μέθοδοι διδασκαλίας της σύγχρονης προπονητικής αντικατέστησαν – όπου χρειαζόταν – τις παραδοσιακές οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο την σωματική υγεία των αθλουμένων. Έτσι οι αθλητές απέκτησαν ακόμη περισσότερη δύναμη, ταχύτητα, και καλύτερη φυσική κατάσταση. Οι κανονισμοί αγώνων άλλαξαν, υιοθετήθηκαν οι ηλεκτρονικοί θώρακες και το video replay – μία παγκόσμια καινοτομία στον κόσμο των πολεμικών τεχνών – με αποτέλεσμα το άθλημα να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό και δίκαιο.18
Φυσικά η εξέλιξη ενός Ολυμπιακού αθλήματος δεν σταματάει ποτέ και αυτό είναι κάτι που αποβαίνει εις όφελος των αθλουμένων είτα αυτοί είναι αθλητές υψηλών επιδόσεων, είτε είναι ασκούμενοι για λόγους ψυχαγωγίας.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με ένα σύχρονο και ασφαλές μαχητικό σπορ το οποίο είναι  πλέον καταξιωμένο στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα, τότε η επιλογή του Ταεκβοντό είναι μονόδρομος.

 

Leave us a Comment