ΙΣΤΟΡΙΑ BJJ

helio-gracie1

Το 1801 ένας Σκωτσέζος μετανάστης, ο GeorgeGracie, εγκαταστάθηκε στην βορειοανατολική Βραζιλία, όπου και δημιούργησε την οικογένεια του και έζησε πολλά χρόνια. Αργότερα, στις αρχές του 1900, ένας Γιαπωνέζος αξιωματούχος ,ο Maeda, o ο οποίος στάλθηκε στην ίδια περιοχή από την κυβέρνηση του για να οργανώσει την Γιαπωνέζικη παροικία, γνωρίζεται με τον Gastao Gracie , εγγονό του George Gracie, ο οποίος ήταν πολιτικός, και τον βοήθησε χρησιμοποιώντας την επιρροή του να επιτελέσει το έργο του. Ο Maeda, o οποίος ήταν πρώην πρωταθλητής στο Ζίου-Ζίτσου,σε αντάλλαγμα δίδαξε τον γιό του Gastao, τον Carlos, την τέχνη αυτή. Το 1925 ο Carlos και τα αδέρφια του μετακόμισαν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και άνοιξαν την πρώτη Ακαδημία bjj.
Eκει ,μακριά από τους Γιαπωνέζικους «φορμαλισμούς», τις ανούσιες τυπικότητες και τις προσκολλήσεις στο παρελθόν, το Ζίου-Ζίτσου κυριολεκτικά «ανάπνευσε» και μεταλλάχθηκε σε αυτό που σήμερα όλος ο κόσμος γνωρίζει σαν BrazilianJiuJitsu (bjj).
Πιο συγκεκριμένα ο Carlos και τα αδέρφια του, αφαίρεσαν όποια τεχνική έκριναν ότι δεν ήταν ρεαλιστική και πρακτική κάτω από συνθήκες μάχης και αυτοάμυνας, ενώ κάποιες άλλες τις τροποποίησαν ανάλογα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο Ρίο ανέκαθεν υπήρχε, και υπάρχει, πολύ μεγάλο πρόβλημα με την εγκληματικότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρώτη προτεραιότητα της οικογένειας  Gracie ήταν να διδάξει στους μαθητές του bjj  ρεαλιστικές τεχνικές που θα τους βοηθούσαν να επιβιώσουν στο δρόμο, και λιγότερο τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αθλητικές αναμετρήσεις.
Ο άνθρωπος ο οποίος όμως επηρέασε πολύ την εξέλιξη του bjj, ήταν ο νεώτερος αδελφός του Carlos, oHelio. O Helio σε αντίθεση με τα αδέρφια του ήταν ένα ασθενικός και μικροκαμωμένος, άνδρας ο οποίος δεν μπορούσε να εφαρμόσει όλες τις λαβές του Ζίου-Ζίτσου, πολλές από τις οποίες στηρίζονταν πιο πολύ στην δύναμη παρά στην τεχνική. Έτσι αναγκάστηκε να προσαρμόσει πολλές από αυτές τις τεχνικές στο δικό του σωματότυπο, χρησιμοποιώντας άλλες τοποθετήσεις του σώματος, και άλλους μοχλούς οι οποίοι τον βοήθησαν να τις εφαρμόσει με επιτυχία ακόμη και εναντίον βαρύτερων και δυνατότερων αντιπάλων. Τα επόμενα χρόνια τόσο ο ίδιος ο Helio, όσο και άλλα μέλη της οικογένειας Gracie, παλεύοντας ενώπιον χιλιάδων θεατών απέδειξαν την αξία του  bjj εναντίον αντιπάλων οι οποίοι ήταν γνώστες διαφορετικών πολεμικών τεχνών.
Το bjj όμως έγινε παγκοσμίως γνωστό τo 1993 όταν ένας από τους νεώτερους γιούς του Helio, oRoyce,  εκπροσώπησε  το Gracie jiu jitsu στο πολύ γνωστό πια τουρνουά UFC (UltimateFightingChampionship). H ιδέα ήταν να παλέψουν μεταξύ τους μαχητές διαφορετικών πολεμικών τεχνών, κάτω υπό συνθήκες οι οποίες οι οποίες μοιάζουν με αυτές του «δρόμου», προκειμένου να αποσαφηνιστεί πια από αυτές είναι πιο αποτελεσματική. Στους αγώνες αυτούς δεν υπήρχαν χρονικά όρια ή κατηγορίες βάρους ενώ το μόνο που απαγορεύονταν ήταν οι δαγκωνιές και το κτύπημα στο μάτι με το δάκτυλο. Ο αγώνας θα σταματούσε μόνο σε περίπτωση Νόκ Άουτ ή οικειοθελούς εγκατάλειψης ενός εκ των δύο αντιπάλων (tap out).
O Royce* αν και ήταν ο πιο ελαφρύς κέρδισε εύκολα τους αντιπάλους του οδηγώντας την μάχη στο έδαφος αποδεικνύοντας έτσι την αξία του bjj μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών χιλιάδων θεατών και τηλεθεατών στις Η.Π.Α. Από τότε, και αφού ο Royce επανέλαβε τον ίδιο άθλο σε άλλα 2 UFC, ο κόσμος των πολεμικών τεχνών άλλαξε αφού όλoι πλέον κατάλαβαν ότι η μάχη εδάφους, και συγκεκριμένα το bjj, είναι η βάση για όποιον θέλει να λέγεται ολοκληρωμένος μαχητής.
Η οικογένεια Gracie καθιέρωσε πρώτη τους αγώνες χωρίς όρους (valetudo) και MMA (Mixed Martial Arts), ενώ μεχρι και σήμερα έχει στις τάξεις της μερικούς από τους καλύτερους μαχητές στον κόσμο.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Helio Gracie πέθανε –πλήρης ημερών- τον Ιανουάριο του 2009, στην ηλικία των 95 χρόνων, ενώ λέγεται ότι δίδασκε και προπονούνταν μέχρι και 10 ημέρες πριν τον θάνατο του.
Σήμερα το bjjείναι  η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη πολεμική τέχνη στον κόσμο, τόσο σαν άθλημα (sportbjj, valetudo, mma) όσο και σαν αυτοάμυνα, και διοικείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την διεθνή ομοσπονδία bjj (I.B.J.J.F.).

brazilian_jiu_jitsu

Click to Zoom

*Για να δείτε πως νίκησε ο Royce Gracie τους αντιπάλους του στα πρώτα U.F.C, πατήστε εδώ!

 

Leave us a Comment