Ο ΔΙΠΛΟΣ ΠΕΛΕΚΥΣ

Επιλέξαμε τον διπλό πέλεκυ σαν έμβλημα του συλλόγου μας για τους παρακάτω λόγους:

  1. Είναι το πιο ιερό σύμβολο του Μινωικού-Κρητικού πολιτισμού.
  2. Συμβολίζει την δύναμη ( ψυχική και σωματική).
  3. Ο διπλός πέλεκυς έχει δύο πλευρές οι οποίες είναι εξίσου κοφτερές. Λόγω αυτής της ιδιόμορφης κατασκευής του η μία του πλευρά είναι πάντοτε στραμμένη προς αυτόν ο οποίος τον χρησιμοποιεί. Έτσι μας υπενθυμίζει ότι η χρησιμοποίηση της βίας είναι ένα «δίκοπο μαχαίρι».
  4. Συμβολίζει την δικαιοσύνη: όπως και ο ζυγός, ο οποίος δεν γέρνει προς την μία ή την άλλη πλευρά, έτσι και ο διπλός πέλεκυς μένει σταθερός, αφού και οι δύο του πλευρές είναι το ίδιο ανεπτυγμένες.
  5. Συμβολίζει τον δυισμό (Γίνγκ και Γιάνγκ των ανατολιτών), το καλό και το κακό, την ζωή και τον θάνατο, την κατάπτωση και την ανύψωση κτλ. Συνοψίζει τον νόμο της δράσης και της αντίδρασης, ο οποίος υπάρχει παντού στην φύση (και στις πολεμικές τέχνες).
  6. Είναι σύμβολο της κατανίκησης του λάθους. Είναι όπλο και εργαλείο για την εσωτερική μάχη του ανθρώπου, επιτρέποντας του να εισχωρήσει στον λαβύρινθο (διπλός πέλεκυς = λάβρυς = λαβύρινθος) της ζωής, και να χαράξει την ατραπό της εξέλιξης. Είναι το ιερό σύμβολο με το οποίο επιτυγχάνεται η νίκη πάνω στον πιο δυνατό αντίπαλο μας, τον ίδιο μας τον εαυτό.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το Ταεκβοντό – ή οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη – είναι ένας «διπλός πέλεκυς» ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί – ανάλογα με την περίσταση –είτε σαν όπλο, είτε σαν ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΥ MASTER RODRIGO MEDEIROS ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΤΡΙΣ” ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Το Brazilian Ziu – Zitsu (b.j.j.) είναι σήμερα η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πολεμική τέχνη στον κόσμο.

Ένας από τους πιο καταξιωμένους δασκάλους αυτή τη στιγμή είναι ο Βραζιλιάνος παξκόσμιος πρωταθλητής Ροντρίκο Μεντέιρος τον οποίο συναντήσαμε στο ετήσιο σεμινάριο της revolution team Hellas στα Χανιά. Με χαρά απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πότε ξεκίνησες b.j.j. και ποιός ήταν ο δάσκαλός σου;

“Ξεκίνησα πριν από 22 χρόνια και δάσκαλός μου ήταν ο θρυλικός Carlson Gracie ο δάσκαλος των πρωταθλητών”.

Τί είναι αυτό που κάνει το b.j.j. τόσο αποτελεσματικό;

“Το ότι οι τεχνικές, οι κατάλληλοι μοχλοί και οι σωστές θέσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε ο πιο αδύναμος να νικήσει τον δυνατό. Επίσης το b.j.j. στηρίζεται πολύ στη μεταφορά της μάχης στο έδαφος όπου οι γνωστές τεχνικές της όρθιας μάχης είναι αναποτελεσματικές”.

Ποιό είναι το κλειδί για σωστή προπόνηση στο b.j.j.;

“Το κλειδί είναι να έχουμε ανοιχτό μυαλό να μαθαίνουμε συνέχεια και να αφήνουμε τον εγωισμό μας έξω από το γυμναστήριο”.

Τί θα συμβούλευες τους νέους αθλητές του b.j.j.;

“Να διασκεδάζουν την ώρα της προπόνησης, να τα δίνουν όλα, να μη ντρέπονται να δηλώνουν παραίτηση (tap) και να καταλαβαίνουν ότι το b.j.j. είναι πάνω από όλα αγώνας για την εξέλιξη και την βελτίωση του χαρακτήρα μας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να βρουν ένα γνήσιο δάσκαλο”.

Πώς θα αναγνωρίσει κάποιος ένα γνήσιο δάσκαλο;

“Ο γνήσιος δάσκαλος θα πρέπει να είναι κάτοχος τουλάχιστον μωβ ζώνης την οποία θα έχει πάρει από κάποιον καταξιωμένο Μάστερ του b.j.j. Επίσης θα πρέπει το γυμναστήριο του να είναι μέλος κάποιας αναγνωρισμένης ομάδας ενώ οι αθλητές του θα πρέπει αργά ή γρήγορα να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες που διοργανώνονται από την International b.j.j. Federation. Επιπροσθέτως θα πρέπει να έχει πάρει τις ζώνες του μέσα στα χρονικά διαστήματα που ορίζει η προαναφερθείσα Ομοσπονδία”.

Πόσο εύκολα δίνονται οι ζώνες στο b.j.j;

“Καθόλου εύκολα. Ένας αθλητής μπορεί να μείνει 3 ή και 4 χρόνια σε κάθε ζώνη τη στιγμή που στα περισσότερα στυλ πολεμικών τεχνών στο ίδιο χρονικό διάστημα παίρνουν τη μαύρη ζώνη”.

Πώς βλέπετε το επίπεδο του b.j.j. στην Κρήτη;

“Έρχομαι για έκτη χρονιά στο νησί σας και το επίπεδο των Κρητικών αθλητών έχει ανέβει πολύ. Αυτό βέβαια οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι εκπρόσωποί μου στην χώρα σας, οι Τάσος Λουφαρδάκης (Ηράκλειο) και Αντώνης Καπαδουκάκης (Χανιά) καθώς βέβαια και στην άψογη συνεργασία μας. Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη χρονιά που θα ξαναέρθω θα συναντήσω ακόμη περισσότερους και καλύτερους αθλητές”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βραζιλιάνικο ζίου – ζίτσου στο γυμναστήριο του Α.Σ. Ταε-κβο-ντο Ηρακλείου, Εθν. Αντιστάσεως 142 (τηλ. 228384) ή στο site www.rodrigomedeirosbjj.com.

Τάσος Λουφαρδάκης

Leave us a Comment