ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Ο Οκτώβριος έχει χαρακτηριστεί στις Η.Π.Α. σαν μήνας ενάντια στην βία στο σπίτι. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επίκαιρο μιας και στην χώρα μας όχι μόνο είναι υπαρκτό αλλά και πολλές φορές αποτελεί «ταμπού» για την κοινωνία μας, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τις πραγματικές του διαστάσεις.
ΟΡΙΣΜΟΣ: Ενδοοικογενειακή βία ονομάζεται κάθε πράξη ή προσπάθεια ή απειλή βίας από ένα μέλος της οικογένειας (ή πολύ κοντινό πρόσωπο- σύντροφος) προς ένα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας. Η ενδοοικογενειακή βία συναντάται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαρτήτου φυλής, εκπαίδευσης, και ηλικίας. Ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει σωματική και ψυχολογική βία για να αποκτήσει δύναμη και έλεγχο.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΘΥΤΗ:
Εκφοβισμός: σπάει πράγματα, κακοποιεί ζώα, καταστρέφει την προσωπικά αντικείμενα του θύματος, και επιδεικνύει διάφορα όπλα .
Απειλές: εκτοξεύει απειλές για να βλάψει το θύμα ή για να μην τον  αναφέρει στις αρμόδιες αρχές
Απομόνωση: ελέγχει το θύμα ως προς το τι θα διαβάσει , θα δει ή σε ποιόν θα μιλήσει
Συναισθηματική κακοποίηση: ταπεινώνει, βρίζει ή κάνει το θύμα να πιστεύει ότι είναι «ανισσόροπο».
Το άτομο που συμπεριφέρεται ως άνω είναι πολύ πιθανό να κακοποιήσει και σωματικά το θύμα.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΘΥΜΑΤΟΣ
Το άτομο που εμπλέκεται σε μία καταχρηστική – βάναυση σχέση παρουσιάζει την εξής συμπεριφορά:
Αντιφατικές εξηγήσεις ως προς τα σημάδια κακοποίησης (τραυματισμοί) επειδή φοβάται μήπως οι άλλοι καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης
Χρήση αλκοόλ : προκειμένου να ξεφύγει από την βάναυση καθημερινότητα.
Τραυματισμοί σε διάφορα στάδια επούλωσης: κυρίως μελανιές με αποχρώσεις μωβ-πράσινο-κίτρινο.
ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΘΥΜΑ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ;
Οικονομική εξάρτηση: συνήθως ο θύτης δεν αφήνει το θύμα να πιάσει δουλειά, ή κρατάει μυστικούς τους οικονομικούς πόρους της οικογένειας.
Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης: ο θύτης κρατάει απομονωμένο το θύμα από φίλους, οικογένεια, και γενικά από τον «έξω» κόσμο.
Φόβος για σοβαρή σωματική επίθεση: ο θύτης μέσω των απειλών κρατάει το θύμα σε μία κατάσταση συνεχούς τρομοκρατίας. Συνήθως το απειλεί ότι αν φύγει θα το σκοτώσει.
Αυτοκατηγόρια: το θύμα συχνά πιστεύει ότι είναι υπεύθυνο για την κακοποίηση που δέχεται
Πεποίθηση ότι η βία είναι προσωρινή: συχνά ο θύτης δικαιολογεί τις πράξεις χρησιμοποιώντας την πίεση στην δουλειά, την χρήση αλκοόλ-ουσιών, τις οικονομικές δυσκολίες κ.α. και ισχυρίζεται ότι θα διορθωθεί.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ το 65% των γυναικών –θυμάτων εξακολουθούν να μένουν με τους συζύγους-θύτες.
Για άμεση βοήθεια καλέστε :
15900 Γεν. Γραμματεία ισότητας των φύλων
8001188881 δίκτυο γυναικών Ευρώπης
2810243361 ξενώνας φιλοξενίας Δ. Ηρακλείου.
Σπάστε τον κύκλο της βίας, μιλήστε, καταγγείλετε στις αρμόδιες αρχές. Μην ανέχεστε τις βίαιες συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται…δεν σας αξίζει! Η καταγγελία της βίας είναι πράξη αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας.,είναι ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply