VALE TUDO – MMA

VALE TUDO royce

Η έκφραση Vale Tudo στα Πορτογαλικά σημαίνει «όλα επιτρέπονται», και έχει σχέση με τους άοπλους αγώνες μαχητικών τεχνών, στους οποίους οι αθλητές αγωνίζονται χωρίς ή έστω με πολύ λίγους κανονισμούς, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό. Αν και υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη τέτοιων αγώνων σε αρκετά μέρη του πλανήτη, αυτοί έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό κυρίως από την οικογένεια Gracie, στην Βραζιλία, εδώ και 70 τουλάχιστον χρόνια. Οι Gracies λοιπόν, προκειμένου να αποδείξουν την ανωτερότητα του Brazilian Jiu Jitsu (bjj) έναντι των άλλων συστημάτων μάχης, διοργάνωναν αγώνες vale tudo στην συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανακηρύσσονταν νικητές.
Από τότε και μέχρι σήμερα ,και αφού βέβαια το bjj απέδειξε την αξία του έναντι των άλλων πολεμικών τεχνών, οι αγώνες αυτοί άλλαξαν «φιλοσοφία», και γίνονται πια όχι μεταξύ μαχητών διαφορετικών πολεμικών τεχνών, αλλά μεταξύ αθλητών οι οποίοι έχουν τις ίδιες γνώσεις: κυρίως bjj  το οποίο αποτελεί την βάση για να μπορέσει κάποιος να αγωνισθεί σε τέτοιους αγώνες, και κάποιο είδος όρθιας μάχης (συνήθως muay thai), «τροποποιημένο» όμως κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζεται με το bjj. Φυσικά ακόμη και τώρα οι αγώνες αυτοί είναι οι πιο σκληροί στον κόσμο των πολεμικών τεχνών, και γι αυτό σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν απαγορευθεί. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι κατηγορούν τους Gracies για την σκληρότητα των αγώνων αυτών, υπονοώντας ότι τέτοιου είδους events είναι έξω από την φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών. Άσχετα όμως από το αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με την παραπάνω άποψη, οι αγώνες αυτοί ήταν η αιτία να εξελιχτεί το bjj  σε αυτό που όλοι σήμερα γνωρίζουν και σέβονται. Και στο κάτω –κάτω πως αλλιώς θα μπορούσαν οι Gracies να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους περί ανωτερότητας του bjj έναντι των άλλων πολεμικών τεχνών αν όχι μέσω αγώνων χωρίς κανόνες; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τα εξής:

  1. Κανείς δεν πήγαινε εκεί να παλέψει με το ζόρι, και ότι πολλοί αγώνες έγιναν επειδή οι Gracies προκλήθηκαν να το κάνουν.
  2. Οι ίδιοι οι οποίοι κατηγορούν τους Gracies για τους αγώνες vale tudo σήμερα, θα τους κατηγορούσαν σαν απατεώνες και ψεύτες αν δεν απεδείκνυαν τα λεγόμενα τους. Και σίγουρα είναι καλύτερο να σε κατηγορούν για το πρώτο παρά για το δεύτερο….
  3. Οι αγώνες vale tudo όντως είναι πολύ σκληροί και προσωπικά δεν θα συνιστούσα σε κάποιον μαθητή μου να κάνει πρωταθλητισμό σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Από την άλλη όμως αποτελούν ότι πιο κοντινό στο street fight και γι αυτό δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Γι αυτό είναι άλλωστε  αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας  του bjj του οποίου όμως η βασική εξάσκηση γίνεται πάντα με το Gi (άσπρη στολή).
  4. Χωρίς αυτούς τους αγώνες και το bjj ο κόσμος των πολεμικών τεχνών θα ήταν διαφορετικός. Πολλοί και διάφοροι θα συνέχιζαν να πουλάνε στον κόσμο «φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες», και οι απόψεις για το ποιο είδος μάχης είναι πιο ρεαλιστικό θα ήταν διχασμένες. Σήμερα χάρις το bjj και τους αγώνες vale tudo ( αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς οι οποίοι γίνονταν μεταξύ αθλητών του bjj και αθλητών άλλων μαχητικών τεχνών), γνωρίζουμε με αποδείξεις ποιες τεχνικές είναι πιο πρακτικές στο δρόμο, ποιες είναι πρακτικές στις αθλητικές αναμετρήσεις και πώς να συνδυάζουμε τεχνικές από διαφορετικά στυλ μάχης. Με άλλα λόγια το bjj βοήθησε και τα άλλα στυλ μάχης να εξελιχθούν, και πολλά εκατομμύρια αθλητών άλλων πολεμικών τεχνών οι οποίοι ασχολούνται τώρα με αυτό, να ολοκληρωθούν σαν μαχητές.

Στον Σύλλογο μας το valetudoδιδάσκεται σε ειδικά τμήματα  περισσότερο με την μορφή αυτοάμυνας και μάχης στον δρόμο. Δίδεται μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια των αθλητών και στην εκμάθηση της σωστής τεχνικής. Έτσι οι αθλητές διδάσκονται πώς να μάχονται τόσο από όρθια θέση όσο και από το έδαφος χωρίς τον κίνδυνο να τραυματισθούν και σε ένα φιλικό περιβάλλον όπου οι  αθλητές συνεργάζονται μεταξύ τους και σέβονται ο ένας τον άλλο.
Braulio Estima προπονεί τον πρωταθλητή του U.F.C. Georges St-Pierre

 

UFC 153: Silva v Fitch

Αναλυτικά η προπόνηση στο vale tudo (το οποίο είναι πιο ρεαλιστικό από άλλα στυλ ΜΜΑ, όπου υπάρχουν περισσότερες απαγορευμένες τεχνικές ), περιλαμβάνει επιλεγμένες τεχνικές όρθιας μάχης, κλείσιμο της απόστασης, μάχη σώμα με σώμα, και μεγάλο αριθμό ρίψεων και takedowns. Κατόπιν οι μαθητές διδάσκονται πώς να συνεχίζουν την μάχη εκεί, αρχικά καθηλώνοντας τον αντίπαλο και στην συνέχεια τελειώνοντας την εκεί είτε κτυπώντας τον , είτε εφαρμόζοντας κάποια λαβή υποταγής (εξάρθρωση, πνιγμό κλπ).

Προσωπικά πιστεύω ότι η προπόνηση στο bjj -vale tudo  είναι επιβεβλημένη για κάποιον ο οποίος θέλει να λέγεται ολοκληρωμένος μαχητής. Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των αθλητών, κάτι το οποίο δεν συμβαδίζει με την  συμμετοχή των τελευταίων σε τέτοιου είδους αγώνες.

 

Leave us a Comment